Nemačka i dalje prva u svetu po suficitu tekućeg računa

Nemački suficit tekućeg računa je u 2018. pao treću godinu zaredom na nivo od 7,4 procenata godišnje ekonomske proizvodnje zemlje, u odnosu na 7,9 posto, koliko je iznosio godinu dana ranije, 8,5 posto iz 2016. i rekordnih 8,9 posto iz 2015, saopštio je ekonomski institut Ifo.

U saopštenju minhenskog instituta se navodi kako Evropska unija smatra da će na duži rok biti održiv maksimalan suficit od 6 procenata, prenosi agencija Tanjug.

Kao razlozi za prošlogodišnji pad suficita navode se dva faktora. Prvi je pad suficita u robnoj razmeni sa Evropom zbog snažnijeg rasta uvoza u odnosu na izvoz, a drugi je znatan rast godišnje ekonomske proizvodnje (uključujući inflaciju) od 3,4 posto.

Bez obzira na pad suficita, Nemačka je i u 2018. ostala na prvom mestu u svetu kao zemlja s najvećim viškom u bilansu tekućih plaćanja, baš kao i u prethodne dve godine.

Sa iznosom od 294 milijarde američkih dolara (249 milijardi eura) suficita, Nemačka je ispred Japana, čiji višak od 173 milijarde dolara čini 3,5 posto japanske godišnje proizvodnje. Rusija je zauzela treće mesto sa viškom od oko 116 milijardi američkih dolara, što je 7 posto njene godišnje prozivodnje.

Kina više nije među tri vodeće zemlje sa najvišim suficitom, zbog značajnog smanjenja viška u robnoj razmeni, što je u manjoj meri rezultat trgovinskih sporova, a u većoj meri rezultat povećanog uvoza mašina, koji se dovodi u vezu s promotivnim programom „Made in China 2025“

S druge strane posmatrano, SAD će verovatno ponovo biti zemlja sa najvećim deficitom tekućih plaćanja od oko 455 milijardi dolara, što odgovara godišnjoj proizvodnji od svega 2,3 procenta, navodi institut Ifo.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор