Nemačka prva po spoljnotrgovinskom suficitu

Nemačka je pretekla Kinu i postala zemlja koja je u u 2016. godini zabeležila najveći spoljnotrgovinski suficit na svetu.

Prema analizi minhenskog Instituta za ekonomska istraživanja (Ifo), Nemačka je u prošloj godini ponovo oborila rekord u ostvarenom spoljnotrgovinskom suficitu.

– Nemački trgovinski bilans pokazuje procenjeni suficit od 297 milijardi dolara. Na drugom mestu je Kina sa suficitom od 245 milijardi dolara, dok je na trećem mestu Japan – kaže stručnjak instituta Ifo Kristijan Grime, a prenosi agencija „Rojters“.

Sudeći po ovim brojkama, Nemačka je zaradila gotovo 300 milijardi dolara (oko 15 milijardi više nego u 2015. godini) tako što je drugim zemljama prodala više robe i usluga nego što ih je uvezla.

Po podacima instituta Ifo, najznačajniji uticaj na rast nemačkog spoljnotrgovinskog suficita imao je izvoz automobila i hemijskih proizvoda, dok je nemačko ministarstvo ekonomije prethodno iznelo procenu da je višak u nemačkoj državnoj kasi ostvaren zahvaljujući pojačanom izvozu u SAD i Veliku Britaniju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор