Nemačka u 2019. opet imala najveći suficit platnog bilansa na svetu

Nemački suficit tekućeg platnog bilansa roba, usluga i investicija u prošloj godini je ponovo dostigao rekordan nivo od oko 293 milijarde dolara, ili 7,6 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je u odnosu na 2018. više za čak 16 milijardi eura.

Prema proceni minhenskog Ekonomskog instituta Ifo, suficit nemačkog tekućeg platnog bilansa roba, usluga i investicija iznosio je oko 293 milijarde dolara i znatno je veći od drugoplasiranog japanskog suficita od 194 milijarde. Najviši suficit platnog bilansa na svetu Nemačka ostvaruje čak četvrtu godinu zaredom, što će, kako najavljuju u institutu, ponovo izazvati kritike fiskalne politike vlade u Berlinu od strane Evropske unije.

Naime, Međunarodni monetarni fond (MMF) i Evropska komisija (EK) već nekoliko godina traže od najveće evropske ekonomije da više podrži domaću tražnju i uvoz kako bi se smanjile globalne ekonomske neravnoteže i stimulisao rast drugih zemalja, a i predsednik SAD Donald Tramp je od dolaska na vlast više puta kritikovao preteranu izvoznu snagu Nemačke, prenosi agencija Asošiejted pres.

Prema podacima Ifo, glavni uzrok tako visokog suficita tekućeg platnog bilansa leži u daleko većem izvozu nemačkih proizvoda u odnosu na uvoz proizvoda iz drugih zemalja. Kako objašnjava ekonomista Kristijan Grim, porast izvoza u Sjedinjene Države usled izrazitog slabljenja eura, a u Britaniju usled izvesnog oporavka tamošnje tražnje, učinili su da je nemački izvoz opet naglo porastao u drugoj polovini prošle godine, dok se uvoz veoma malo povećao zbog recesije koja je počela da se oseća u nemačkoj industriji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор