Nemački suficit ugrožava globalnu stabilnost

Po mišljenju vodećeg ekonomiste Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Morisa Obstfelda, nemačka neodlučnost da obori svoj spoljnotrgovinski suficit doprinosi trgovinskim tenzijama i povećanju rizika, što može ugroziti globalnu finansijsku stabilnost.

„U zemljama sa suficitom (tekućeg računa) poput Nemačke, vidimo, u najboljem slučaju, mlake mere za smanjenje viška“, napisao je Obstfeld u komentaru za jučerašnje izdanje dnevnog lista „Velt“, a prenosi agencija „Rojters“.

MMF i Evropska komisija već dugo od Nemačke zahtevaju da podstakne domaću potražnju tako što će povećati plate i investicije, čime bi se, kako kažu, smanjile globalne ekonomske neravnoteže. Od kako je izabran, američki predsednik Donald Tramp, takođe je više puta kritikovao rast nemačkog izvoza.

U svom komentaru Obstfeld je naveo i da zemlje poput SAD, u kojima je eksterni bilans tekućeg računa prenizak, treba da smanje budžetske deficite, da podstiču domaćinstva da više štede i da postepeno normalizuju svoju monetarnu politiku.

Sa druge strane, zemlje u kojima je taj bilans previsok, poput Nemačke, trebalo bi da povećaju državnu potrošnju investiranjem u infrastrukturu ili digitalizaciju, kako bi kompanije više ulagale u domovini, umesto da poslovne prilike traže u inostranstvu.

„Neto eksterne pozicije će se još više razilaziti. To povećava rizik da dođe do poremećaja valutnih ili cenovnih usklađivanja imovine u zaduženim zemljama, što bi bio hendikep za sve“, upozorava Obstfeld i dodaje da bi, „ukoliko bi došlo do naglog prilagođavanja, trpele i zemlje dužnici i poverioci“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор