Iz Folksvagena upozoravaju na protekcionizam

Nemačka automobilska kompanija “Volkswagen” (VW) zabeležila je u drugom kvartalu ove godine rekordnu prodaju i rast neto profita za 6,8 posto, međutim, istovremeno upozorava na „uspon protekcionizma“ kao na ozbiljnu pretnju po globalnu automobilsku industriju.

Uprkos trošku od 1,6 milijardi eura zbog „dizelgejt“ skandala, profit VW-a je u drugom tromesečju uvećan na 3,31 milijardu eura (3,85 milijardi dolara) sa 3,10 milijardi eura ostvarenih u istom periodu prošle godine. Prihodi kompanije su porasli za 3,4 posto na 61,14 milijardi eura, dok je operativna profitna marža porasla sa 7,7 na 9,1 posto, prenosi agencija “Asošiejted pres”.

Međutim, izvršni direktor VW-a Herbert Dis poručuje da kompanija ne „može spavati na lovorikama“ zbog predstojećih izazova koje nalažu novi strožiji propisi o emisiji štetnih gasova. On je, pri tom, upozorio da „uspon protekcionizma predstavlja veliki izazov za globalno integrisanu automobilsku industriju“.

Nemački proizvođač sa sedištem u Volfsburgu je za prvih šest meseci ove godine ostvario rekordnu prodaju od 5,5 miliona vozila, što je za 7,1 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Proizvođači automobila suočeni su sa pojačanim kontrolama tokom testiranja vozila, što je u skladu sa novim evropskim standardima o dozvoljenim količinama emitovanih štetnih gasova, a koji nalažu testiranja automobila u realnim uslovima vožnje.

Folksvagen je 2015. godine priznao da je koristio nelegalan softver za varanje na američkim testovima emisije štetnih gasova iz motora na dizel pogon, zbog čega je do sada platio više od 25 milijardi dolara na ime kazni i nagodbi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор