Dobit Folksvagena upola manja, ali prodaja raste

Operativna dobit nemačkog proizvođača vozila, Volkswagena, u 2020. godini gotovo je upola manja, ali je u četvrtom kvartalu došlo do snažnog porasta isporuka, javljaju iz te kompanije, a prenosi agencija Rojters.

Kako je najveći svetski proizvođač automobila precizirao, celogodišnja operativna dobit kompanije, bez kazni koje se tiču skandala sa nedozvoljenim emisijama štetnih gasova iz dizel motora, iznosila je 10 milijardi eura, što je gotovo upola manje u odnosu na 19,3 milijarde eura ostvarenih godinu dana ranije.

“Neto novčani tok u automobilskoj diviziji iznosio je oko 6 milijardi eura. Isporuke vozila na nivou cele grupacije zabeležile su snažan oporavak u četvrtom tromesečju 2020. i čak su premašile isporuke iz trećeg kvartala“, navodi se u saopštenju.

Prema nedavnim podacima Evropske asocijacije proizvođača automobila (ACEA), prodaja Folksvagenovih automobila u decembru je porasla za 1,7 posto, dok je istovremeno u Evropi broj registracija novih automobila opao za skoro 4 posto.

Nakon najnovije objave poslovnog rezultata akcije Folksvagena su na trgovanju preokrenule silazni trend ojačavši za 1,5 posto, na 164,32 eura. VW grupa bi, prema očekivanjima, 16. marta trebalo da objavi detaljne podatke o poslovanju u 2020. godini.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор