Porezi i manja potražnja oborili dobit Simensa

Nemačka tehnološka kompanija Simens je u poslednjem kvartalu prošle godine zabeležila pad neto profita za polovinu, na 1,12 milijardi eura, usled većih troškova poreza i manje potražnje trtžišta za turbinama.

Neto dobit Simensa bila je za 49 posto manja u odnosu na 2,21 milijarde eura koliko je iznosila u istom tromesečju prethodne godine, kada je kompanija uknjižila u SAD poreske dobitke i ostvarila jednokratni prihod od prodaje deonica.

U poslednjem kvartalu prošle godine, odnosno u prvom kvartalu Simensove nove poslovne godine, završenom 31. decembra, prihodi nemačke kompanije pali su za 1 posto, na 20,1 milijardu eura, prenosi agencija Asošiejted pres.

Po rečima generalnog direktora Simensa, DŽoa Kesera, pojačani priliv narudžbi predstavlja pozitivan signal buduće zarade, ali kompanija mora još „mnogo toga da uradi“ kako bi dostigla prvoklasne profitne marže u svim svojim preduzećima.

Kompanija Simens se bavi izradom opreme za proizvodnju i prenos električne energije, sistema za automatizaciju fabrika, medicinskih skenera i vozova. U prvoj polovini ove godine kompanija namerava da finalizuje spajanje svoga poslovanja u oblasti proizvodnje vozova sa francuskom kompanijom Alstom koja takođe pravi vozove velike brzine, o čemu se sada čeka odluka nadležnih tržišnih regulatora EU.

Inače, potražnja za Simensovim turbinama za proizvodnju električne energije iz fosilnih goriva pala je jer se države i komunalna preduzeća okreću ka obnovljivim izvorima, kao što su vetar i solarna energija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор