Sa novim Mercedesom neće biti sudara!

Nemačka automobilska kompanija Mercedes-Benz najavljuje da razvija novu bezbednosnu tehnologiju koja će onemogućiti sudar automobila.

Tehnologija zasnovana na konceptu unovog eksperimentalnog bezbednosng vozila (ESF) će, zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, konstantno samostalno unapređivati asistenciju u vožnji, prenosi b92.

Kako ističe direktor razvoja u kompaniji Mercedes Ola Kalenijus, koji će od maja sesti na mesto generalnog direktora Daimler grupacije, autonomna vožnja i sofisticirani sistemi asistencije umanjiće broj saobraćajnih nesreća kod kojih je najčešći uzrok ljudska greška.

– Nove ESF tehnologije skoro da su spremne za proizvodnju i uskoro će se naći u novim automobilima koji će skupljati podatke iz vožnje i deliti ih sa centralnim serverom, kako bi učili da sve bolje kontrolišu sistem asistencije u vožnji. Koncept će sadržati i tehnologiju bolje zaštite putnika, pa ako se i dogodi nesreća, teže povrede će biti izbegnute – dodao Kalenijus.

Poslednji Mercedes ESF koncept je debitovao 2009. godine, a kao početnu tačku je koristio tada novi model S40 Hybrid, sa brojnim bezbednosnim tehnologijama. Metalna konstrukcija ovog automobila se širila prilikom udesa, kako bi omogućila dodatnu zaštitu, a prilikom bočnog udarca sedišta su se pomerala ka sredini vozila kako bi povećala slobodan prostor.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор