VW u Ženevi predstavlja automobil bez komandi

Na predstojećem Sajmu automobila u Ženevi nemački “Volkswagen” će predstaviti koncept električnog vozila “I.D. Vizzion”, potpuno autonomni sedan sa četvoro vrata, u kome nema upravljača, pedala, ni kontrolne table.

S obzirom da sva samoupravljajuća vozila nisu jednaka, niti jednakog nivoa autonomije, novi Folksvagenov koncept može se pohvaliti neobičnim dizajnom i interfejsom baziranim na petom nivou autonomne vožnje. Nivo 5 predstavlja vrhunac automobilskog samoupravljanja, za koje nije neophodna nikakva ljudska asistencija.

U slučaju I.D. Vizziona, ljudska intervencija možda uopšte neće ni biti moguća, jer umesto volana, pedala i kontrolne table, ovim vozilom upravlja potpuno novi kontrolni interfejs, koji bi mogao da razbije sve dosadašnje predstave o autonomnim vozilima.

I.D. Vizzion koncept menja uobičajene šablone, a njegov dizajn odlikuje odsustvo B stubova i centralna konzola u sredini vozila. Ovaj automobil se neće skoro naći u proizvodnji i na putevima, ali će svakako pokrenuti neka razmišljanja vezana za budućnost automobilske industrije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор