GIZ podstiče zapošljavanje mladih Prokupčana

Nemačka organizacija za međunarodnu tehničku saradnju (GIZ) podstiče u Prokuplju zapošljavanje mladih, u saradnji sa Gradom, Tehničkom školom „15. maj“ i privatnim firmama „Gama konsalting“, „Čip“, „Agromarket alati“, „Metalurg“, „Egzit“ i „TZR doo“.

Po rečima gradonačelnika Aleksandra Simonovića, sa GIZ-om je potpisan sporazum o saradnji na projektu podsticanja zapošljavanja mladih Prokupčana, a preko formiranja Centra za obuku nezaposlenih u Tehničkoj školi i programa stručnog osposobljavanja radnika za poslove CNC operatera.

– Adekvatnim opremanjem prostorija Trening centra i nabavkom CNC mašina za obuku, nemački GIZ i Grad Prokuplje omogućili su uspostavljanje sistema za kvalitetnu i profesionalnu obuku polaznika, kao i za sticanje sertifikata priznatog od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – izjavio je Simonović, a prenosi agencija Beta.

Član Gradskog veća za projekte Miloš Kostić je objasnio da se projekat sprovodi uz pomoć Ministarstva za omladinu i sport, kao vodećeg partnera, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva privrede i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

– Projekat javno-privatnog partnerstva, vredan 138.000 eura, namenjen je mladima od 18 do 35 godina, a prva besplatna obuka za 48 polaznika će trajati sve do kraja ove godine. Projekat je vodio računa i o potrebama prokupačke privrede, a rađen je uz pomoć prokupačke Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, od koje smo dobili smernice koji su kadrovi potrebni našoj privredi. Za njegovu realizaciju 50 posto sredstava obezbedio je GIZ, 10 posto lokalna samouprava, a 40 posto partnerske kompanije koje su potpisale ugovor – rekao je Kostić i dodao da bi do sredine marta trebalo da pristignu sve CNC mašine za obuku u Tehničkoj školi.

On je istakao da će se obuka operatera raditi za potrebe metalske struke, jer su to tražili poslodavci privatnih firmi, kao i da očekuje da će posle obuke u Trening centru Tehničke škole, najveći broj polaznika odmah i dobiti zaposlenje u firmama učesnicama projekta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор