Još osmoro iz Folksvagena osumnjičeno za prevaru

Nemačko tužilaštvo u u Braunšvajgu je podiglo optužnice protiv još osam radnika Folksvagena, zbog sumnje da su prodavali automobile sa spornim softverom koji omogućava varanje na testovima za određivanje količina emitovanih štetnih gasova.

Tužilaštvo nije saopštilo ko su osumnjičeni, ali je navelo da su „među njima i menadžeri, da su starosti između 50 i 72 godine i da su od 2006. do 2015. godine počinili ozbiljnu prevaru i prekršili nemački zakon o nelojalnoj konkurenciji“. Neki od njih se sumnjiče i za narušavanje poverenja i utaju poreza, prenosi agencija Asošiejted pres.

Nove optužnice sud je podigao nakon što je početkom ovog meseca presudio da se bivšem izvršnom direktoru Volkswagena, Martinu Winterkornu, ali i četverici drugih optuženih, mora suditi za prevaru. Naime, Winterkorn je 2015. godine podneo ostavku, samo nekoliko dana pošto je američka Agencija za zaštitu životne sredine objavila da je prekršen zakon.

Skandal vezan za ovu prevaru je izbio kada se otkrilo da je nemački proizvođač ugrađivao tajni uređaj u svoja dizel vozila koja su prodavana u SAD, kako bi lažirao rezultate na testovima količina emitovanih štetnih gasova i koji je prikrivao da se u atmosferu ispušta i do 40 puta više azot-oksida od dozvoljenih nivoa. Za ovu prevaru Volkswagen već platio više od 30 milijardi eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор