FBI uhapsio direktora Folksvagena

Pripadnici američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) lišili su slobode izvršnog direktora kompanije “Folksvagen” u SAD Olivera Šmita zbog prevare sa lažiranjem nivoa emisije štetnih gasova iz automobila.

Američki list “Njujork tajms” piše da je Šmit bio na čelu kancelarije Folksvagena u SAD od 2014. do marta 2015. godine, kao i da će, nakon što je uhapšen ovog vikenda, optužnica protiv njega biti podneta u Detroitu. Ovim se po pisanju Njujork tajmsa krivična istraga prebacuje u “izvršne krugove” nemačke kompanije.

Od septembra 2015. godine Folksvagen je na udaru javnog skandala, jer ga je američka Agencija za zaštitu čovekove okoline (EPA) tada optužila da koristi „frizirani“ softver koji omogućava falsifikovanje rezultata testova emisije štetnih gasova iz dizel vozila, prenosi „capital.ba“.

Inženjer nemačke kompanije Džejms Lijang tada se izjasnio krivim po optužnici za prevaru, priznavši da je nameštanjem softvera varao na testovima određivanja nivoa ispuštenih štetnih gasova. Kompanija Folksvagen je nedugo potom javno priznala da je u čak 11 miliona svojih vozila ugradila sporni softver.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор