Direktor Audija optužen za dizelgejt prevaru

Protiv bivšeg izvršnog direktora kompanije Audi Ruperta Štadlera nemačko tužilaštvo je podiglo optužnicu i pokrenulo istragu zbog umešanosti u Folksvagenov skandal sa lažiranjem nivoa štetnih gasova koje emituju dizel automobili.

U saopštenju državnog tužilaštva u Minhenu se navodi da se Štadler i još trojica optuženih terete za izdavanje lažnih sertifikata i kriminalnu praksu u oglašavanju. Oni se sumnjiče da su razvili automobilske motore i u njih ugradili uređaje za lažiranje podataka na testovima merenja emisije štetnih gasova, koji su korišćeni u vozilima marke “audi”, “folksvagen” i “porše”.

“Optuženi Štadler se tereti da je najkasnije od kraja septembra 2015. godine bio upoznat sa manipulacijama, ali da ni nakon toga nije sprečio prodaju spornih vozila marke audi i VW”, navodi tužilaštvo, a prenosi agencija Rojters.

Inače, Štadler je već hapšen sredinom juna prošle godine, u okviru šire istrage u vezi sa lažiranjem količina gasova emitovanih iz premium automobila marke Audi, kompanije koja je u sastavu Folksvagenovog koncerna, i tom je prilikom je nekoliko meseci proveo u zatvoru. Folksvagen je kasnije raskinuo ugovor sa Štadlerom, suočen sa sudskim kaznama vezanim za ovaj skandal, vrednim više milijardi dolara.

Prema tvrdnjama nekoliko izvora upoznatih sa aktuelnim sudskim postupkom, među optuženima su i bivši menadžer Audija i Poršea, Volfgang Hac, kao i dvojica inženjera. Štadler i Hac su, prema pisanju Rojtersa, negirali krivicu, dok je tužilaštvo izdalo saopštenje u kojem navodi da nastavlja istragu protiv još 23 osumnjičenih.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор