Audi zbog izduvnih gasova kažnjen sa 800 mil. €

Nemačkog proizvođača luksuznih automobila, kompaniju „Audi“, vlasti te zemlje su kaznile sa 800 miliona eura zbog prodaje dizel-vozila koja emituju prekomerne količine štetnih izduvnih gasova.

Po navodima tužioca u Minhenu, Audi je kažnjen jer je zanemario svoju obavezu nadzora u prodaji automobila sa motorima koji nisu poštovali ograničenja emisije štetnih gasova, a koje je Audi konstruisao u partnerstvu sa matičnom grupacijom „Folksvagen“ (Volkswagen).

Izrečena kazna se odnosi na oko 4,9 miliona vozila koje je Audi u periodu između 2004. i 2018. godine prodao u Evropi, SAD i na drugim tržištima, prenosi agencija „Beta“.

U septembru 2015. kompanija Folksvagen je priznala da je u 11 miliona dizel automobila ugrađivala softver koji je omogućavao vozilima da uspešno prođu testiranja, dok je u realnoj vožnji emisija štetnih gasova bila daleko veća, a sve u cilju da bi poboljšao performanse svojih automobila.

U svom saopštenju za javnost, tužilaštvo je navelo da rešenje ovog slučaja neće uticati na istragu koja se vodi protiv pojedinih čelnika Audija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор