VW nudi popravku za još milion automobila

Automobilska kompanija „Folksvagen“ (VW) će ponuditi zamenu uređaja za kontrolu izduvnih gasova za još milion dizel vozila u Nemačkoj, s obzirom na to da je cela automobilska industrija i dalje u žiži skandala.

– Na predstojećem samitu industrije i vlade 2. avgusta, Folksvagen će ponuditi zamenu spornih uređaja za četiri miliona vozila, čime će se značajno smanjiti ukupna emisija štetnih gasova – izjavio je glavni izvršni direktor kompanije Matijas Miler nakon sastanka sa ministarkom za životnu sredinu Barbarom Hendriks.

Portparol kompanije je objasnio da je od četiri miliona vozila, oko 2,5 miliona dizelaša koje je najveći svetski proizvođač automobila već povukao sa tržišta nakon što je 2015. godine priznao da je širom sveta u 11 miliona vozila sa dizel motorom ugradio nelegalni softver za varanje na obaveznim testovima emisije gasova.

Ostatak se odnosi na zamenu tog softvera u oko 600 hiljada dizel vozila V6 i V8 u Nemačkoj, od ukupno 850 hiljada koliko ih ima širom Evrope, što je prošlog petka najavila Folksvagenova filijala „Audi“, prenosi agencija „Frans pres“.

Poslednja najava kompanije odnosi se na zamenu uređaja u još oko 900 hiljada automobila, među kojima su neki modeli „Poršea“, Folksfvagenov SUV „Tuareg“, kao i neka VW-ova laka transportna vozila, dodaje francuska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор