Amerika ponovo tuži VW zbog dizelgejta

Protiv Folksvagena i bivšeg generalnog direktora Martina Vinterkorna američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) je podnela tužbu zbog afere „dizelgejt“, optuživši nemačkog proizvođača automobila za „masovnu prevaru“ američkih investitora.

SEC u tužbi podnetoj sudu u San Francisku navodi da je VW od aprila 2014. do maja 2015. na američkim tržištima plasirao obveznice i druge vrednosne hartije u iznosu od preko 13 milijardi dolara, u vreme kada su viši rukovodioci kompanije već znali da preko 500.000 njihovih dizel vozila prodatih u SAD krši zakonske granice o emisiji štetnih gasova.

SEC navodi da je Folksvagen „stekao korist od više stotina miliona dolara tako što je izdavao vrednosne papire po atraktivnijim cenama za kompaniju“. U tužbi se traži da se Vinterkornu zabrani da radi kao rukovodilac ili direktor u javnim kompanijama u SAD, kao i da vrati „nepošteno stečenu dobit“, prenosi agencija Rojters.

Na osnovu tužbe koju je prošle godine podnelo američko tužilaštvo, Vinterkorn je okrivljen za zaveru sa ciljem prikrivanja prevare sa emisijom štetnih gasova iz dizel motora. Međutim, bivši čelnik Folksvagena i dalje se nalazi u Nemačkoj.

Povodom tužbe SEC-a, iz Folksvagena saopštavaju da je ona „pravno i činjenicno neutemeljena“ i da će je VW „žestoko osporiti“. „SEC je podneo tužbu bez presedana zbog hartija od vrednosti koje su prodate samo vrhunskim investitorima koji nisu oštećeni i kojima se isplaćuju sve kamate i glavnice u celosti i na vreme“, navodi se u saopštenju nemačke kompanije.

Folksvagen je pristao da u SAD plati više od 25 milijardi dolara po tužbama vezanim za dizelgejt, kako vlasnicima vozila, tako i regulatorima za zaštitu životne sredine, državama i dilerima, a ponudio je i da otkupi oko 500.000 spornih automobila.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор