Nemačka kaznila BMW sa 8,5 miliona eura

Automobilskoj kompaniji BMW nemački sud je naložio da plati kaznu od 8,5 miliona eura zbog nestručne kontrole prilikom instaliranja neispravnog softvera odgovornog za prekomernu emisiju štetnih gasova u 7.965 dizel automobila ovog proizvođača.

U saopštenju tužioca se navodi da nisu pronašli nikakve dokaze koji bi potvrdili da je kompanija BMW počinila prevaru, ali je utvrđeno da nije izvršila adekvatnu kontrolu kvaliteta softvera, prenosi agencija Asošiejted pres.

Iz kompanije poručuju da su u više navrata „istakli kako je instalacija pogrešnog softverskog modula bila frustrirajuća i veoma žalosna greška“, i da zbog toga kompanija „prihvata kaznu i neće uložiti žalbu“.

Dosuđena novčana kazna predstavlja „sitnicu“ u poređenju sa kaznama i nagodbama od 27,4 milijarde eura koliko je nemački Folksvagen morao da plati u SAD i drugim zemljama. Naime, Folksvagen je priznao da je namerno manipulisao sa spornim softverom kako bi svojim dizel automobilima obezbedio prođu na testovima merenja emisije štetnih gasova.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор