Nemačka kaznila tri automobilska giganta sa 100 miliona €

Nemački antimonopolski regulator kaznio je najveće domaće proizvođače automobila, kompanije Folksvagen, Daimler i BMW, sa ukupno 100 miliona eura, zbog kartelskog udruživanja na tržištu prilikom nabavke proizvoda od čelika.

Kažnjene automobilske kompanije su se u periodu od 2004. do 2013. godine redovno sastajale sa proizvođačima čelika i drugim firmama u lancu dobavljača u cilju dogovaranja jednakog iznosa nadoknade na nabavnu cenu čeličnih proizvoda, saopštila je Kancelarija za suzbijanje kartelskih aktivnosti (Bundeskartelamt), a prenosi agencija Rojters.

Nakon što je utvrđeno da su nezakonite cene, proizašle iz kartelskog dogovaranja, plaćane dobavljačima čelika najmanje do 2016. godine, optužene automobilske kompanije su prihvatile krivicu i kaznu koja iz nje proističe, dodaje se u saopštenju.

U BMW-u su naveli da će platiti kaznu u iznosu od 28 miliona eura, portparolka Daimlera je saopštila da će njena kompanija morati da plati 23,5 miliona eura, dok će gotovo polovinu iznosa ukupno izrečene kazne, ili 48,5 miliona eura, morati da plati najveći nemački prozivodjač vozila Folksvagen, koji je odbio da komentariše visinu kazne, ali je pozdravio kraj istrage.

U saopštenju Bundeskartelamta se navodi da nabavna cena čeličnih proizvoda, na koju je kartel proizvođača vozila uticao, a koja se odnosi na radilice, zupčanike i šipke za upravljačke sisteme, čini manje od jednog procenta konačne vrednosti proizvedenih automobila.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор