Nemački Kontinental do 2028. ukuda 5.000 radnih mesta

Pad potražnje za delovima motora sa unutrašnjim sagorevanjem, usled uvođenja strožijih pravila o emisiji štetnih gasova, usloviće do 2028. godine gašenje oko 5.040 radnih mesta u nemačkom Kontinentalu.

Nemački proizvođač auto-delova, koji trenutno zapošljava više od 240.000 radnika, moraće da smanji aktivnosti u nekim proizvodnim sektorima, zbog pada globalne tražnje za putničkim automobilima sa dizel i benzinskim motorima i prelaska na električne automobile, prenosi agencija Rojters.

Računica pokazuje da će posle 2024. godine i zatvaranja fabrike u nemačkom gradu Rodingu, koja proizvodi hidraulične komponente za benzinske i dizel motore, Kontinental izgubiti oko 520 radnih mesta. Još 850 radnih mesta je ugroženo u fabrici u Limbah-Oberfronu, kada 2028. stane proizvodnja komponenti za ubrizgavanje dizel-goriva, a pod znakom pitanja je i dodatnih 2.200 radnih mesta u nemačkom gradu Babenhausenu.

U gradu Njuport Njuzu u SAD kompanija će izgubiti 720 radnih mesta, jer će 2024. godine prekinuti sa proizvodnjom hidrauličnih komponenti za benzinske motore, dok će usled prestanka proizvodnje još nekih delova za benzinske motore, do 2028. godine biti ugašeno 750 radnih mesta u italijanskom gradu Pizi, navodi se u saopštenju Kontinentala i najavljuje početak pregovora sa predstavnicima zaposlenih u fabrici u španskoj Rubi, gde sada radi oko 760 ljudi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор