Siemens najavljuje ukidanje 10.000 radnih mesta

Nemački gigant u proizvodnji industrijske opreme, kompanija Siemens, saopštava da će ukinuti oko 10.000 radnih mesta, čime će smanjiti broj radnika u okviru procesa obimnog restrukturiranja svoga poslovanja.

Kompanija najavljuje da će svoje poslovanje u oblasti nafte, gasa i električne energije, kao i odeljenje koje proizvodi elektroturbine, izdvojiti u nezavisnu kompaniju, kako bi povećala preduzetničku slobodu tog ogranka i obezbedila nova područja rasta, dok će u svojim preostalim operacijama krenuti sa procesom smanjenja troškova.

Iz Siemensa poručuju da će u novoj kompaniji zadržati udeo od manje od 50 procenata, kao i da će novoofomirani entitet preuzeti većinski 59-procentni udeo Siemensa u kompaniji Simens Gamesa, koja se bavi obnovljivim izvorima energije. Kako se predviđa, nova kompanija će zapošljavati 80.000 ljudi i imaće godišnji prihod od 30 milijardi dolara, prenosi agencija Asošiejted pres.

Prema rečima izvršnog direktora Siemensa Džoa Kesera, kompaniji sledi sveobuhvatno smanjenje troškova zarad povećanja profitabilnosti u preostalim oblastima poslovanja, koje se protežu od automatizacije fabrika do energetske infrastrukture. Naime, nemački gigant planira da do 2023. godine smanji troškove za 2,2 milijarde dolara kroz ukidanje 10.400 radnih mesta, uglavnom u administraciji, a da istovremeno otvori 20.500 novih radnih mesta.

Siemens u svom saopštenju, takođe navodi i da je u prvom tromesečju ove godine neto profit kompanije pao na 1,92 milijarde eura sa 2,02 milijarde eura zarade ostvarene u istom periodu prošle godine, dok su prihodi kompanije porasli za 4,0 procenta, na 20,93 milijarde eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор