VW će u Kini proizvoditi i električne trotinete

Nemački automobilski gigant Volkswagen započinje sa kineskom startap kompanijom proizvodnju električnih trotineta, rešen da osvoji novo tržište na koje hrle i drugi proizvođači automobila, poput BMW-a koji već proizvodi ovu vrstu vozila, piše nemački dnevnik Velt.

Namera Volkswagena je da uđe na tržište „mikromobilnosti“ i profitira od sve veće popularnosti električnih trotineta. Prema informacijama nemačkog lista, nemački gigant će, zajedno sa kineskom startap komapnijom NIU, započeti proizvodnju električnih trotineta modela „Stritmejt“ (Streetmate), koji će sa punim baterijama moći da pređe najviše 60 km, uz maksimalnu brzinu od 45 km/h.

VW puno očekuje od svog električnog trotineta, koji je javnosti već predstavljen prošle godine na salonu automobila u Ženevi. Naime, u kompaniji procenjuju da će do 2030. godine tržište električnih prevoznih sredstava dostići obim od oko 450 milijardi eura, u čemu će Evropa učestvovati sa jednom trećinom.

Što se kineskog startapa tiče, NIU je iskusan partner, a radi se o kompaniji osnovanoj pre pet godina koja je do sada isporučila kupcima 640.000 električnih trotineta i koja u Kini drži udeo tržišta od oko 40 procenata.

Velt podseća da u Nemačkoj još uvek nema generalnog odobrenja za električne trotinete, zbog “prepirke” savezne države i pokrajina. U drugim zemljama, između ostalih i u SAD, trotineti na električni pogon već su zvanično odobreni i veoma omiljeni kod građana za savladavanje kraćih relacija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор