Auto-industrija sve više ulaže u električne bicikle i trotinete

Proizvođači automobila sve više investiraju u lako-prenosni transport i razvoj novih koncepata i oblika prevoza, inspirisani električnim biciklima i trotinetima koji u poslednje vreme postaju sve popularniji na tržištu.

Početkom prošle sedmice Audi je saopštio da razvija svoje e-tron trotinete, gotovo godinu dana pošto je predstavio potpuno električni e-tron SUV, dok BMW i Ford u saradnji sa već etabliranim brendovima uveliko istražuju potencijale električnih „mikro-vozila“. Samo je vrednost kompanije Bird, koja proizvodi e-trotinete, procenjena u 2018. na dve milijarde dolara, dok se vrednost Lime, jednog od njihovih najvećih konkurenata, trenutno procenjuje na 2,4 milijarde dolara.

I poznata kompanija Uber istražuje ovu unosnu oblast, pa njihova filijala Jump, specijalizovana za e-bicikle već radi u nekoliko američkih gradova. Kompanija Lyft takođe ulazi u sve rašireniji biznis sa električnim biciklima, iako su imali problema nakon što su se njihova dva bicikla bukvalno zapalila, prenosi Business Insider.

Nemački Audi je napravio preklopni elektrotrotinet koji više liči na skejtbord sa ručkom, težak 12 kilograma, sa autonomijom vožnje od 20 kilometara. U kompaniji kažu da će ga prodavati kao dodatanu opremu za e-tron SUV, budući da se može puniti preko priključka u gepeku. Na tržište će ga plasirati 2020. godine, a koštaće oko 2.000 eura.

Volkswagen je svoje električne trotinete predstavio u martu na sajmu u Ženevi. Vozilo srednjeg dometa Streetmate izgleda i kao bicikl i kao trotinet, a ima motor od 2,7 konjskih snaga i najveću brzinu od 45 kilometara na čas. Njegova baterija od 1,3 kWh se puni za nešto više od 2 sata, a pruža autonomiju od 34 kilometra. Sem toga, ima i vodootporni ekran koji pokazuje stanje baterije i brzinu kretanja, kao Bluetooth opciju za povezuje sa smartfonom preko kojeg se otključava, osigurava alarmom ili navodi putem GPS-a.

Nešto manji i drugačiji koncept iz Volkswagena je Cityskater, preklopni trotinet za kratki prevoz, sa dva prednja i jednim zadnjim točkom, motorom od 0,5 konjskih snaga i maksimalnom brzinom od 19 kilometara na sat. Baterija kapaciteta 0,2 kWh omogućava mu autonomiju vožnje od 14,5 kilometara, a puni se za dva sata. I Cityskater i Streetmate su još uvek koncepti koji tek treba da se probiju na tržištu.

U saradnji sa firmom Micro Mobility Systems nemački BMW je predstavio E-Scooter koji će na tržište stići sledećeg meseca. Dostiže brzinu od 19 kilometara na čas, ima autonomiju kretanja do 12 kilometara, puni se dva sata, težak je 9 kilograma i predstavlja višestruko preklopivo prevozno sredstvo koje se izuzetno lako pakuje u gepek automobila. Cena će mu biti oko 800 eura.

Ford Super Cruiser je električni bicikl američkog proizvođača automobila. Radi se o relativno skupoj napravi od oko 4.000 dolara, sa baterijom od 48 volti i motorom od 500 W. Težak je 30 kilograma, dostiže 32 kilometra na čas, ima litijum-jonsku bateriju kojoj za punjenje treba 5 sati i autonomiju vožnje koja se kreće od 24 do 48 kilometara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор