Koje bankomate da izbegavate, a koje ne?

Istraživanje nemačkog udruženja potrošača „Štiftung varentest“ o uslugama bankomata u 29 zemalja sveta otkriva da su u Srbiji za podizanje gotovine najpovoljniji bankomati banke Inteza, Komercijalne banke, Poštanske štedionice i Sberbanke, dok bi trebalo izbegavati bankomate Rajfajzen i AIK banke.

Potrošačima se naročito skreće pažnja na zamke u koje mogu da upadnu prilikom podizanja gotovine s bankomata, ali i prilikom plaćanja karticom u lokalnoj valuti, pa tako navode da je, u slučaju podizanja gotovine, povoljnije da se na bankomatu izabere opcija „bez konverzije“, dok se kod plaćanja karticom preporučuje opcija „plaćanje u domaćoj valuti“, prenosi Politika.

U slučaju da korisnik diže novac bez konverzije, platiće uslugu po kursu svoje matične banke, dok se u suprotnom slučaju iznos obračunava po nepovoljnijem kursu banke čiji je bankomat. Prema podacima s bankomata u Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Turskoj i Velikoj Britaniji, razlika može da ide i do 10 posto, u zavisnosti koju opciju korisnik izabere, prenosi Udruženje potrošača Slovenije, koje je, uz dozvolu nemačkog udruženja, objavilo detaljnije podatke ovog istraživanja.

Potrošačka udruženja upozoravaju da se van Eurozone na bankomatima obavezno nudi konverzija valuta, jer evropski zakonodavac još uvek nije pronašao rešenje koje bi omogućilo laku proveru kurseva, što bi pomoglo u izboru da li je jeftinije plaćanje karticom ili podizanje novca sa bankomata i plaćanje gotovinom. Nemačko udruženje ovde nudi tri jednostavna rešenja za uštedu novca. Prvo je da plaćanje ili podizanje novca uvek bude u lokalnoj valuti, drugo da se izbegavaju Euronet bankomati, a treće da se uvek koristi debitna umesto kartice za odloženo plaćanje.

Velika istraživanja poput ovog otkrivaju i najskrivenije bankarske tajne i direktno ih nude potrošačima kako bi ih zaštitili. Tako „Štiftung varentest“ otvoreno upozorava korisnike da se ne oslanjaju na tvrdnje banaka da baš one imaju „zagarantovan fiksni kurs“ i da nude usluge „bez provizije“, jer je to možda samo mamac. Takođe, ni poznato ime banke, ni njena tradicija nikako nisu garant da će klijent proći bez skrivenih troškova.

Prilikom pronalaženja bankomata određenog provajdera u stranom gradu treba koristiti „Guglove mape“ za pretraživanje lokacija na kojima se oni nalaze. Ukoliko u pretplatničkom paketu imate mobilne podatke, određeni iznos je besplatan i u drugim zemljama EU, dok izvan Unije prenos podataka može biti veoma skup, zato bankomate treba tražiti koristeći hotelski internet. U slučaju da putujete van Eurozone, ovo udruženje nudi posebna upozorenja, jer u tim zemljama ne važe ista pravila kao i u EU. Naime, neke banke koje posluju van EU naplaćuju i dodatne naknade za podizanje novca s bankomata, što je u EU zabranjeno uredbom o prekograničnim plaćanjima, uključujući i bankomate.

Međutim, „Štiftung varentest“ otkriva da se ova uredba ipak ne poštuje u Grčkoj i Španiji, pa čak i u Nemačkoj, gde se na pojedinim bankomatima ova usluga naplaćuje čak šest eura. Ovakve naknade su neizbežne u zemljama van EU, pa udruženje savetuje da se traže bankomati sa nižim naknadama.

Stoga je udruženje ponudilo podatke o najpovoljnijim bankomatima po zemljama, pa tako savetuju da je u Češkoj najbolje koristiti bankomate Er banke i Faro, dok bi trebalo izbegavati Češku i Moneta mani banku. U Mađarskoj savetuju da se novac podiže na bankomatima CIB, Erste i KDB banke, a izbegava Euronet. U Turskoj bi trebalo izbegavati Garanti banksai i Akbank, a novac je najbolje podizati na bankomatima Halkbanke, Japi kredi i Zirat banke.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор