Nemačka auto-industrija ulaže u e-vozila 60 mlrd. €

Nemačka auto-industrija će u naredne tri godine uložiti u električne automobile i automatizovanu vožnju gotovo 60 milijardi eura, izjavio je šef udruženja automobilske industrije VDA uoči sajma automobila u Ženevi.

– U naredne tri godine uložićemo više od 40 milijardi eura u električnu mobilnost, a još 18 milijardi eura biće uloženo u digitalizaciju i povezivanje i autonomnu vožnju. Raspon modela električnih automobila nemačkih proizvođača bi se u tom periodu utrostručio na oko 100 – najavio je predsednik VDA Bernhard Mattes.

Ovogodišnji Međunarodni sajam automobila u Ženevi, na kojem će renomirani svetski proizvođači prikazati svoje najnovije modele vozila, kao i koncepte onih pristižućih, trajaće od 7. do 17. marta.

– Pojačavanje električne mobilnosti dolazi u Evropu i bez toga ciljevi Unije u pogledu emisije ugljen-dioksida se ne mogu postići do 2030. godine. Nemačka bi, zajedno sa još nekoliko velikih evropskih ekonomija, trebalo da ima mnogo veći udeo električnih vozila među novoregistrovanim u odnosu na prosek. Takođe, infrastruktura za punjenje električnih automobila mora da se proširi i ponudi podsticaje kupcima e-automobila – rekao je Mattes, pozvavši na ono što je nazvao odgovarajućim regulatornim uslovima širom Evrope.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор