VW ulaže u električna vozila 80 mlrd. €

Nemački automobilski gigant Volkswagen (VW) najavljuje da započinje sa realizacijom svog ambiciozog plana ulaganja 80 milijardi eura u proizvodnju električnih vozila, što će mu, kako poručuju iz kompanije, obezbediti globalno liderstvo na ovom polju.

Ukoliko kompanija uspe u svojoj nameri, to će biti prvenstveno zahvaljujući radikalnoj, ali i rizičnoj strategiji nastaloj nakon dizelgejta, najvećeg skandala u njenoj dosadašnjoj poslovnoj istoriji, piše agencija Rojters.

Ova ogromna investicija trebalo bi da kompaniji omogući profitabilnu masovnu proizvodnju električnih vozila, čemu se ni jedan proizvođač automobila u svetu još uvek nije ni približio. Dosadašnji planovi vodećih kompanija u proizvodnji električnih vozila za cilj su imali da se dobit stečena prodajom konvencionalnih automobila uz visoku maržu zaštiti tako što bi se ukupnoj floti dodavalo dovoljno vozila sa nultom emisijom štetnih gasova kako bi se zadovoljili ekološki propisi.

Volkswagen planira da do 2025. godine poveća godišnju proizvodnju električnih automobila sa prošlogodišnjih 40 hiljada na čak tri miliona jedinica. U kompaniji veruju da će im, kao najvećem proizvođaču automobila i kamiona u svetu, veličina kompanije i njena nabavnu moć obezbediti smanjenje troškova i prednost u pravljenju pristupačnih električnih vozila koja neće koštati više od 20.000 eura.

S visinom budžeta za proizvodnju električnih automobila Volkswagen je više nego za duplo nadmašio i svog najvećeg konkurenta, kompaniju Daimler, koja je najavila da će u proizvodnju e-vozila uložiti 42 milijarde dolara, podseća britanska novinska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор