Dajmler ulaže 20 mlrd. € u baterije

Nemački automobilski gigant Dajmler najavljuje da će do 2030. godine investirati 20 milijardi eura u nabavku električnih baterijskih ćelija, što je u sklopu priprema kompanije za masovnu proizvodnju hibridnih i električnih vozila.

Dajmler je jedan od mnogih nemačkih proizvođaca automobila koji trenutno rade na ekspanziji u sektoru električnih vozila, imajući u vidu da su evropski regulatori doneli stroge propise o emisiji otrovnih gasova koje emituju dizel motori.

– Kupovinom baterijskih ćelija u vrednosti većoj od 20 milijardi eura sistemski sprovodimo transformaciju naše kompanije za električnu budućnost – rekao je Diter Zeče, glavni izvršni direktor kompanije u čijem sastavu posluje i Mercedes-Benc, prenosi agencija Rojters.

Iz Dajmlera nisu otkrili sa kojim će dobavljačima sklopiti nove ugovore, iako već imaju ugovore za nabavku baterija sa koreanskim firmama SK Inovejšen i LG Kem, kao i sa kineskim Kontemporari Ampereks Tehnolodžijem. Nemački proizvođač vozila već je najavio planove da do 2022. na tržište izbaci 130 električnih i hibridnih modela, pored električnih kombija, autobusa i kamiona.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор