VW u Kini ulaže 10 mlrd. € u elektrovozila

Nemački proizvođač automobila “Folksvagen” (VW) najavljuje da će u Kini, zajedno sa svojim partnerom iz te zemlje, uložiti 10 milijardi eura u proizvodnju električnih i hibridnih automobila.

– Evropska automobilska kompanija će započeti proizvodnju 40 modela u Kini, koja je najveće tržište automobila na svetu. Proizvodnja električnih automobila će, u saradnji sa kompanijom “Anhuej Đenghuaj” biti pokrenuta već tokom prve polovine naredne godine – objasnio je direktor VW-ovog ogranka u Kini Johem Hajcman gostujući na sajmu automobila u Guangdžou, prenosi “Fajnenšel tajms”.

Ovakav potez nemačkog automobilskog koncerna je odgovor na nastojanja Kine da navede proizvođače automobila da proizvode energetski efikasna vozila. VW, međutim, za sada „kaska“ na tom polju, o čemu govori podatak da je u prošloj godini prodao tek nekoliko stotina ekoloških automobila, u odnosu na četiri miliona ukupno prodatih u Kini.

Kina je najavila da će 2019. godine uvesti kompleksan sistem kvota, koji će proizvođače automobila obavezati na proizvodnju minimalnog broja električnih automobila. Vlada je prvo planirala da takvo pravilo počne da primenjuje već od sledeće godine, ali ga je odložila za još godinu dana, nakon što su strane kompanije izrazile zabrinutost.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор