BMW kupuje baterije za 5 milijardi $

Sa kineskim proizvođačem baterija, kompanijom „Contemporary Amperex Technology“ (CATL), nemački automobilski gigant „BMW“ je potpisao ugovor o nabavci čija vrednost dostiže čak 5 milijardi dolara.

Direktor nabavke nemačke kompanije, Markus Deusman, je tim povodom izjavio da će BMW platiti 4 milijarde eura nabavku baterija „CATL“ za napajanje svoje nadolazeće flote električnih automobila, čiji se izlazak na tržište očekuje u narednim godinama.

Ovaj ugovor, takođe, stiže nakon što je nemački proizvođač najavio da aktivno investira u razvoj sopstvenih baterijskih ćelija, što ukazuje da će kompanija imati potrebu da ključne elemente za ovakvu proizvodnju nabavlja od drugih proizvođača.

Poslovni sporazum sa kineskom kompanijom je i potvrda njene stručnosti u pravljenju vrhunskih baterijskih ćelija po dobroj ceni. Inače, CATL će u nemačkom regionu Turingija otvoriti svoju fabriku, gde će u prvoj fazi projekta investirati oko 240 miliona eura u pravljenje baterija vrednih oko 1,5 milijardi eura.

U planu ove kineske kompanije je da postane dobavljač baterija za sve velike evropske automobilske kompanije, a ako se Turingija projekat pokaže kao uspešan, u planu je izgradnja i drugih fabrika na evropskom tlu.

Za sada BWM nabavlja baterije od dva različita proizvođača, ali razmatra mogućnost saradnje i sa trećim, zbog čega trenutno pregovara sa čak osam proizvođača, prenosi „b92“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор