Nemački startap napravio solarni automobil

Startap kompanija „Sono Motors“ iz Minhena tokom ovog žarkog leta sprovodi poslednja ispitivanja sistema napajanja za svoj električni automobil „Sion“, čije se pogonske baterije tokom vožnje pune iz solarnih ćelija.

Iako Nemačka verovatno neće uspeti da ostvari plan da do 2020. godine ima milion električnih automobila na svojim ulicama, vlada u Berlinu je u aprilu saopštila da je spremna da finansijski podrži kompanije koje proizvode baterije za električna vozila, prenosi agencija „Rojters“.

Od kada je osnovana 2016. godine, kompanija Sono Motors razvija model Sion, koji je prvenstveno i u potpunosti električno vozilo, ali koji poseduje i solarne ćelije ugrađene u svoju karoseriju. Pored toga što može da puni svoje baterije direktno iz sunčeve energije, ovaj automobil može da se napaja i preko konvencionalnih strujnih utičnica i drugih električnih automobila.

Početak proizvodnje modela Sion u Nemačkoj planiran je za drugu polovinu 2019. godine, a na adresu kompanije već je stiglo oko 5.000 narudžbi. Sono Motors najavljuje da će prodaju ovog automobila, po ceni od 16.000 eura, započeti već sledeće godine.

Sion će raspolagati sa 330 solarnih ćelija pričvršćenih za krov, poklopac motora i bočne strane vozila, a kapacitet njegovih baterija obezbeđivaće vozaču oko 250 km vožnje do ponovnog punjenja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор