BMW skladišti sirovine za 10 god. proizvodnje baterija

Nemački proizvođač premijum automobila “BMW” je pred potpisivanjem ugovora za nabavku znatnih količina litijuma i kobalta, ključnih sirovina u proizvodnji baterija za električna vozila.

Najavljeni poslovni sporazum bi kompaniji iz Minhena trebalo da obezbedi stalan dotok ovih metala u narednih deset godina, prenose mediji u Nemačkoj.

– Vrlo je važno da naši planovi ne moraju da zavise od snabdevanja materijalima – izjavio je PR BMW-a Mihael Rebstok, demantujući spekulacije medija da će kompanija nabaviti više od 100.000 tona kobalta.

Cena litijuma i kobalta se poslednjih godina udvostručila zbog naglog razvoja tržišta električnih automobila, a BMW-ov konkurent “Volkswagen” je prošle godine objavio tender za petogodišnje snabdevanje kobaltom.

Ovaj metal, kao i litijum, nije lako dostupan na tržištu, poput čelika, bakra i nikla, što u velikoj meri ograničava automobilske kompanije, pre svega u nastojanjima da cenu električnih vozila učine pristupačnijom za kupce.

Više od polovine svetskih zaliha kobalta stiže iz afričke države Kongo, gde se oko 20 posto rude ovog metala iskopava ručno, a u rudnicima često rade i deca.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор