Besplatan gradski prevoz smanjuje zagađenje

Nemačka Vlada je komesaru EU za životnu sredinu, Karmenuu Veli, uputila pismo u kome ga obaveštava da razmatra plan uvođenja besplatnog gradskog prevoza u gradovima koji imaju problem sa zagađenjem vazduha.

U pismu se predlaže uvođenje zona niske emisije, besplatan gradski prevoz i dodatni podsticaji za kupovinu električnih automobila, sa ciljem što manjeg korištenja fosilnih goriva, a potpisali su ga nemačka ministarka za okolinu Barbara Hendriks i ministar poljoprivrede Kristijan Šmit.

Nemačka je trenutno pod pritiskom Evropske komisije (EK) koja je u januaru najavila da će primeniti oštrije mere za podizanje kvaliteta vazduha i zapretila da će kazniti članice koje krše propise EU o emisiji zagađivača, kao što su azotni oksid i toksične čestice.

Autori u pismu predlažu i tehničko podešavanje postojećih automobila, ukoliko je to efikasno i ekonomski isplativo. Oni najavljuju da će nove mere biti testirane u pet gradova: Bonu, Esenu, Herenbergu, Rojtlingenu i Manhajmu, prenosi agencija “Srna”.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор