Ulaganja u nove tehnologije smanjila profit BMW-a

U drugom tromesečju 2018. neto profit nemačkog BMW-a pao je za 6 posto, zbog povećanih izdataka za razvoj novih tehnologija za električne, autonomne i digitalno povezane automobile.

Automobilska kompanija je uknjižila dobit od 2,08 milijardi eura (2,42 milijarde dolara) u odnosu na 2,22 milijarde profita ostvarenog u prethodnom kvartalu. Prihodi kompanije, takođe, su pali za 2,9 posto na 25,02 milijarde eura, saopštio je nemački proizvođač luksuznih automobila.

Iz BMW-a objašnjavaju da su u prvih šest meseci ove godine uložili 2,61 milijardu eura u istraživanje i razvoj, što je za 13,6 posto više nego u istom periodu prošle godine, kao i da su imali povećane troškove zbog rasta cena sirovina.

Profitna marža BMW-a snižena je u poslednjem kvartalu sa 10,1 posto na 8,6 procenata, što je i dalje u okviru predviđenog raspona od 8 do 10 posto, prenosi agencija “Asošiejted pres”.

U saopštenju se ističe da kompanija postiže proboj u proizvodnji električnih vozila, da je ove godine prodala 61.000 takvih automobila i ostvarila povećanje od 42 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор