BMW-ov električni SUV će praviti Kinezi

Nemački proizvođač luksuznih automobila BMW potvrdio je nezvanične najave da će se električni model „iX3“, namenjen svetskom tržištu, sklapati u fabrici u Šenjangu na severoistoku Kine, počev od 2020. godine.

Baš zbog toga je premijera električne verzije modela X3 održana upravo na prolećnom sajmu automobila u Pekingu. Drugi razlog zbog kog je kineska publika prva videla koncept ovog modela uživo, jeste jer je u toj zemlji tokom 2017. evidentiran značajan rast prodaje elektroautomobila, podstaknut vladinim stimulativnim merama u cilju smanjenja zagađenja vazduha u urbanim centrima.

S obzirom da je u 2017. u Kini prodato oko 560.000 vozila za oznakom BMW, i za ovog proizvođača automobila, kao i za druge evropske premijum proizvođače, Kina je postala najvažnije tržište na svetu, prenosi „b92“.

Prošlogodišnja prodaja automobila u Klini, veća je od ukupne prodaje BMW-a na dva sledeća po veličini najveća tržišta zajedno, u SAD i Nemačkoj. Inače, dve trećine BMW vozila koja su prodata u Kini proizvedeno je u okviru zajedničke nemačko-kineske kompanije „BMW Brilliance Automotive“ (BBA).

BBA u svojim dvema fabrikama u Kini trenutno proizvodi šest modela bavarskog auto-brenda, a shodno planu za narednu godinu, izrada BMW automobila u ovim pogonima povećaće se na 520.000 jedinica godišnje.

Pored toga, BMW u Kini pravi i motore, ali i pogonske baterije za električne automobile, uključujući tu i one za model iX3, prvi potpuno električni SUV/krosover ove kompanije, koji će se iz Kine izvoziti širom sveta.

Na aprilskom sajmu u Pekingu bila je prikazana konceptna verzija modela iX3 sa baterijama kapaciteta 70 kWh i autonomijom vožnje od preko 400 km (mereno po novom WLTP ciklusu).

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор