Električni Volkswagen I.D. Buzz Cargo

Na sajmu komercijalnih vozila u Hanoveru Volkswagen je predstavio „VW I.D. Buzz Cargo“, koncept lakog teretnog vana na električni pogon, koji će biti osnova za budući produkcijski model, a koji je dizajniran po ugledu na nekadašnji popularni Volkswagenov kombi.

Električni kombi je baziran na putničkoj verziji „I.D. Buzz“, predstavljenoj javnosti pre par godina, s tim što kargo verzija koristi istu Folksvagenovu mehaničku MEB platformu namenjenu drugim autombilima na struju. Spoljašnje dimenzije ovog kombija u rangu su savremenog VW Transportera. Dugačak je 5.048 mm, širok 1.976 mm, a visok 1.963 mm, dok međuosovinsko rastojanje iznosi 3.300 mm, prenosi „b92“.

Nemački proizvođač navodi da je I.D. Buzz Cargo opremljen samovozećom tehnologijom I.D. Pilot, što znači da vozilom može da upravlja i kompjuter. Prema novom „WLTP“ ciklusu, njegova autonomija u vožnji kreće se od 330 km do 550 km, u zavisnosti od veličine baterija i verzije vozila, a zahvaljujući solarnom panelu na krovu, može se produžiti i još za 15-ak km dnevno.

I.D. Buzz Cargo može da koristi baterije kapaciteta od 48 kWh do 111 kWh. Verzija koja je bila izložena u Hanoveru ima elektromotor sa 204 ks (150 kW), prenos na prednju osovinu i litijum-jonske baterije od 48 kWh. Maksimalna brzina ovog električnog kombija ograničena je elektronski na 160 km/h.

Sudeći prema najavama, može se očekivati da će produkcijski model zasnovan na ovom konceptu stići na tržište najranije 2021. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор