Nemačka i Francuska prave avion nove generacije

Nemačka i Francuska su potpisale partnerski ugovor o dvogodišnjem finansiranju ukupno 65 miliona eura u početak realizacije projekta konstruisanja i dizajniranja novih borbenih aviona sledeće generacije.

Nove avione, koji bi do 2024. godine trebalo da zamene sadašnje modele, proizvodiće kompanije Daso Aviasion (Dašault Aviation) i Erbas (Airbus), najavio je za agenciju Rojters neimenovani izvor blizak francuskoj vojsci.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i Francuski predsednik Emanuel Makron su u julu prošle godine prvi put objavili planove za izgradnju novog vazduhoplovnog borbenog sistema (FCAS) koji će, pored borbenih aviona, obuhvatati i širok spektar sličnih borbenih sredstava, uključujući i dronove.

Motor novog borbenog aviona zajedno će razviti nemačka kompanija MTU Aero Engines i francuski Safran, koji su u prošle nedelje Parizu potpisali Memorandum o razumevanju, rekao je izvor blizak nemačkoj bezbednosnoj agenciji, dodavši da se na leto očekuje priključenje i Španije ovom projektu.

Velika Britanija, koja iz Evropske unije izlazi sledećeg meseca, najavila je u julu na Aeromitingu u Farnborouu sopstveni konkurentski program za razvoj borbenih aviona pod imenom Tempest (Oluja), nakon čega su evropski vojni i industrijski stručnjaci poručili da bi ta dva programa mogla i trebala da se spoje u jedan. Izvor blizak francuskoj vojsci je tim povodom izjavio da su Francuska i Nemačka otvorene za mogućnost uključivanja još evropskih partnera u projekat.

Uvođenje embarga na prodaju oružja Saudijskoj Arabiji od strane Nemačke bio je razlog za nesuglasice sa Francuskom koja zbog toga Saudi Arabiji nije mogla da isporuči rakete Meteor koje je proizvela MBDA, saopštio je neimenovani izvor, a prenosi agencija Tanjug.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор