Nemačka, Italija i Francuska traže ograničavanje stranih investicija

Ministri ekonomije Nemačke, Italije i Francuske poslali su pismo evropskoj komesarki za trgovinu Sesiliji Malmstrom u kome navode da u EU treba ograničiti delatnost investitora iz zemalja nečlanica, zbog straha od moguće preprodaje evropskih investicionih tehnologija.

„Nas brinu odsustvo simetričnih pristupa (u zemljama koje ograničavaju investicije iz EU) i mogućnost prodaje evropskih izuma, sa čim za sada ne možemo da se borimo jer nedostaju efikasni instrumenti“, ukazuju autori pisma, a prenosi agencija “Rojters”.

Ministri ekonomija tri zemlje posebno su ukazali na ograničenja u sferi državnih nabavki sa kojima se susreću evropski investitori u nekim zemljama van EU. Po njihovim rečima, tržište EU je istovremeno „otvoreno za stranu konkurenciju“.

Tri zemlje su u vezi sa ovim problemom predložile Evropskoj komisiji (EK) da članicama Unije omogući pravo na blokiranje stranih investicija ili uvođenje ograničenja na njih.

„Zakoni EU onemogućavaju članicama da stave zabranu na inostrane investicije koje predstavljaju pretnju po državnu bezbednost i javni poredak. Potrebno je obezbediti i dodatnu zaštitu koja bi se zasnivala na uzimanju u obzir ekonomskih kriterijuma, a koju bi morala da odobri Evropska komisija“, ističu ministri ekonomija Nemačke, Italije i Francuske.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор