Nemačka će nacionalizovati firme da bi ih sačuvala

Kako bi osigurala opstanak domaćih kompanija tokom epidemije korona virusa, Nemačka namerava da ih nacionalizuje, ali i da na duži rok profitira od prodaje vlasničkog udela u tim kompanijama, objasnio je nemački ministar finansija Olaf Šolc, a prenosi SEEbiz.

Najveća evropska ekonomija predviđa da će zbog pandemije zapasti u recesiju, pa je vlada kancelarke Angele Merkel najavila uvođenje mera za ublažavanje uticaja krize na radnike i kompanije, a te mere uključuju i kupovinu udela u firmama zarad njihove zaštite.

Ministar finansija kaže da država ne želi da zadrži vlasničke udele duže nego što je to potrebno, kao i da će država ograničiti akvizicije za najekstremnije slučajeve.

– Kad se situacija normalizuje, prodaćemo ih. Očekujemo da će ekonomsko oživljavanje biti toliko snažno da ćemo ih delom prodati uz dobit i time pokriti gubitke na drugim područjima – rekao je Šolc i dodao da drugu mogućnost za očuvanje firmi predstavljaju korporativne obveznice koje fondovi mogu preuzeti kako bi podržali kompanije i preduzeća.

Donji dom nemačkog parlamenta (Bundestag) usvojio je u sredu obiman paket eknomskih podsticaja za firme, zbog čega je prvo morao da suspenduje ustavnu odredbu koja zabranjuje državno zaduživanje. Ovaj paket podrazumeva 100 milijardi eura “težak” fond koji će biti u stanju da direktno kupuje udele u firmama, ali i isti toliki iznos u kreditima razvojne banke KfW namenjenim kompanijama pogođenim epidemijom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор