U Nirnbergu počinje sajam organskih proizvoda

Na vodećem Međunarodnom sajmu organskih proizvoda „Biofah“ u nemačkom gradu Nirnbergu, na kome će se od 15. do 18. februara okupiti više od 2.000 izlagača, predstaviće se i šest preduzeća iz Srbije.

Već skoro tri decenije „Biofah“ je vodeći međunarodni sajam organskih proizvoda, kako prehrambenih, tako i tekstilnih i kozmetičkih. Posetioci ovog sajma mogu se upoznati i sa najnovijim tehnologijama proizvodnje, prerađivačkim linijama i novim načinima pakovanja. Na prošlogodišnjem sajmu u Nirnbergu izlagalo je oko 2.400 kompanija, a posetilo ga je gotovo 48.000 gostiju iz celog sveta.

Učešće srpskih preduzeća na ovogodišnjem sajmu organizovali su udruženje „Serbia Organika“ i Privredna komora Srbije (PKS) koja je obezbedila 15.000 eura za podršku kompanijama. Preduzeća iz Beograda, Ljubovije, Nove Pazove, Bele Crkve i Kraljeva izložiće na nacionalnom štandu Srbije širok asortiman svojih ponuda, od svežeg i zamrznutog voća i povrća do sušenih i prerađenih proizvoda, navodi se u saopštenju nacionalne asocijacije za organsku proizvodnju „Serbia Organika“, a prenosi agencija “Beta”.

U sklopu sajamskog programa tradicionalno će biti organizovana brojna profesionalna i informativna predavanja o temama iz domena organske proizvodnje. Takođe, tokom ove manifestacije izlagači će imati priliku da prijave svoje proizvode za najbolju inovaciju godine, a na takmičenju će učestvovati i kompanija „All Natural foods“ iz Nove Pazove sa svojim sušenim kolutovima jabuke proizvedenim po originalnoj tehnologiji.

Privredna komora Srbije je u julu osnovala Centar za organsku proizvodnju, kao dodatni vid podrške organskom pokretu u zemlji. U narednim mesecima Centar planira da organizuje veliku konferenciju o organskoj proizvodnji, na kojoj će biti predstavljene inicijative za izmene zakona i propisa, koje bi pomogle razvoju ovog sektora.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор