Nemačka i Francuska dele vojnu bazu

made-in-germany-rs-mig-29

Nemačka i Francuska su najavile da planiraju da podele jednu vazdušnu bazu i transportne avione, što je deo vojne reorganizacije nakon odluke Britanije da napusti EU.

Sporazumom dve zemlje predviđena je raspodela transportnih vojnih aviona „C-130J Super Herkul“, izjavio je francuski ministar odbrane Žan Iv Le Drijan, dok je njegova nemačka koleginica Ursula fon Der Lejen, na potpisivanju sporazuma u Parizu rekla da obe zemlje žele da novi aranžman stupi na snagu do 2021. godine.

Od američke kompanije „Lokid“ Francuska je u januaru već naručila četiri aviona C-130J, a Nemačka planira da takođe kupi četiri do šest ovih aviona i smesti ih u bazu u Francuskoj, prenosi agencija „Frans pres“.

Nekoliko nedelja posle birtanskog referfenduma o napuštanju Unije, nemačka ministarka Der Lejen je rekla da je London „paralisao“ evropske napore za integrisanijom politikom, i da EU treba da iskoristi priliku i to promeni. Francuski funkcioneri su prošlog meseca obznanili da Pariz i Berlin prave planove za „aktivniju i korisniju“ odbrambenu evropsku politiku.

Britanski ministar odbrane Majkl Folon prošle nedelje je rekao da će Britanija nastaviti da blokira stvaranje vojske Evropske unije dokle god bude bila njena članica.

– Napuštanje EU ne znači da ćemo odustati od posvećenosti bezbednosti na našem kontinentu. Mi imamo vodeću ulogu u NATO koji je temelj naše bezbednosti, i sledeće godine ćemo poslati svoje trupe na njegovu istočnu granicu. Međutim, mi ćemo nastaviti da blokiramo stvaranje vojske EU, koja bi jednostavno podrivala NATO savez – rekao je Folon na konferenciji Konzervativne partije u Birmingemu, a prenela agencija „Rojters“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор