Nemačka povlači vojsku iz Indžirlika

Zbog povećanih napetosti u odnosima sa Turskom, Vlada Nemačke je odobrila predloženi plan ministarke odbrane Ursule fon der Lejen i odlučila da svoje vojne trupe povuče iz turske baze „Indžirlik“ i premesti ih u Jordan.

Nemačka je ovakvu odluku donela jer je Turska u poslednjih godinu dana više puta zabranjivala nemačkim poslanicima posetu toj NATO bazi u kojoj je raspoređeno oko 260 vojnika Bundesvera u okviru međunarodne koalicije za borbu protiv vojske “Islamske države“ u Siriji i Iraku, javlja nemačka agencija „DPA“.

Zbog ovakve odluke Nemačka će na dva meseca suspenodvati letove svojih izviđačkih aviona „Tornado“ iz Indžirlika, koliko je potrebno da oni budu premešteni i operativno osposobljeni za dejstva iz jordanske baze „Azrak“ u blizini granice sa Sirijom.

Odluka o povlačenju nemačke vojske doneta je nakon neuspeha misije mirenja u kojoj je prošlog vikenda bio nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel. On je tom prilikom pokušao da ubedi Ankaru da nemačkim poslanicima dozvoli posetu bazi, čemu se turska vlada protivi.

Ovoga puta Ankara zabranu pravda optužujući Berlin da je dao politički azil turskim državljanima, među kojima i vojnicima, optuženim da su povezani sa neuspelim pokušajem puča u Turskoj u julu prošle godine.

Ovo je poslednja u nizu nesuglasica Turske i Nemačke, među kojima su i one zbog hapšenja nemačkih novinara u Turskoj i zabrane turskim zvaničnicima da u nemačkim gradovima vode kampanju za referendum o promeni turskog ustava.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор