Nemačka se povlači iz Indžirlika

made-in-germany-rs-nato

Zbog spora koji je eskalirao između Nemačke i Turske, povodom upornog odbijanja Turske da dozvoli posetu nemačkih političara vazduhoplovnoj bazi “Indžirlik”, nemačka vojska se priprema da napusti tu tursku bazu.

Spor dve članice NATO saveza doveo je do toga da koalicioni partner u vlasti Socijaldemokratska partija (SPD) zatraži u parlamentu da Nemačka povuče svoje snage iz Indžirlika, koje trenutno broje oko 240 stacioniranih vojnika, navodi nemački nedeljnik “Špigel”.

– Ako je nemoguće da posetimo naše vojnike, onda ne dolazi u obzir nikakav produžetak njihovog mandata – rekao je vojni ekpert Socijaldemokratske partije Rajner Arnold.

S obzirom da je Nemačka vojska pod kontrolom parlamenta, poslanici odlučuju o bilo kakvim izmenama. Međutim, nemacki mandat u turskoj vojnoj bazi svakako ističe krajem ove godine, pa SPD planira da blokira produženje angažmana. Po pisanju Špigela, nemačko ministarstvo odbrane trenutno razmatra mogućnost da vojne snage iz Indžirlika premesti u Jordan ili na Kipar.

Posle odluke Nemačke da se masakr nad Jermenima iz Prvog svetskog rata, koji su izvršile otomanske trupe, proglasi za genocid, a potom i neuspelog pokušaja vojnog udara u Turskoj, tenzije između Nemačke i Turske postaju sve oštrije.

Ankara je zapretila da će odustati od sporazuma sa Unijom, kojim je planirano zaustavljanje odliva nelegalnih migranata u Evropu, a potom je usledila i nemačka kritika predsednika Redžepa Tajipa Erdogana zbog načina na koji se obračunava sa osumnjičenima za organizaciju puča.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор