Nemačka povećava broj svojih vojnika

made-in-germany-rs-tenk

Nemačka vlada će po prvi put nakon hladnog rata i ujedinjenja Nemačke 1990. godine, od kada neprekidno smanjuje svoje vojne snage, povećati u narednih sedam godina broj vojnika u Bundesveru za ukupno 14.300, a civila za 4.400.

Po rečima nemačke ministarke odbrane Ursule fon der Lejen, ovo povećanje neophodno je s obzirom na sadašnju situaciju obeleženu porastom napetosti s Rusijom, kao i zbog brojnih misija nemačke vojske u inostranstvu, prenosi “RTS”

Nemačka vojska od 2011. broji 185.000 vojnika i 56.000 civila. Bundesver je znatno smanjen posle ponovnog ujedinjenja zemlje, kada je imao ukupno 585.000 pripadnika. Nemačka se sada sprema za učešće u jačanju snaga NATO alijanse na istočnom krilu, odnosno na granici sa Rusijom, a ovakva strategija je dogovorena kako bi se umirile istočne članice saveza koje se smatraju ugroženima od pripajanja Krima Rusiji 2014.
Pripadnici nemačkog Bundesvera takođe su prisutni u Maliju, a u sastavu su i međunarodne koalicije koja se bori protiv ekstremističke organizacije Islamska država u Iraku i u Siriji.

Očekuje se da će ovakva odluka Berlina zadovoljiti Vašington koji je nedavno u više navrata pozvao evropske NATO saveznike da povećaju vojnu potrošnju i pojačaju učešće u naporima za očuvanje bezbednosti. Tokom posete Nemačkoj krajem aprila, predsednik SAD Barak Obama je istakao da mu je potrebna jaka Evropa koja snosi deo tereta kada je u pitanju bezbednost i koja se ne oslanja samo na SAD.

Povećanje broja vojnika u Nemačkoj prvenstveno je omogućeno zahvaljujući dobroj ekonomskoj i fiskalnoj situaciji u državi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор