Nemačka vojska spremna za intervenciju u Siriji

made-in-germany-rs-tenk

Nemačka vlada je danas odobrila vojnu intervenciju svojih oružanih snaga u Siriji, usmerenu protiv džihadista Islamske države.

Po odluci vlade, koju prvo treba da odobri nemački parlament, vojna misija bi podrazumevala kontigent od oko 1.200 vojnika koji nebi aktivno učestvovali u borbama, a njihov angažman imao bi mandat za celu 2016. godinu, saopštili su izvori bliski vladi u Berlinu.

Portparol ministarstva odbrane Jens Flosdorf juče je izjavio da je 1.200 vojnika „gornja granica“ za kontigent potreban da obezbedi pomoć u akcijama osmatračkih aviona, aviona za dostavu goriva i bojnih brodova, prenosi agencija „Beta“.

Nakon terorističkih napada 13. novembra u Parizu, nemačke vlasti su najavili da će uputiti vojnike za izviđačke letove koji bi bili podrška međunarodnoj koaliciji u Siriji tokom napada na uporišta Islamske države.

Zvanični Berlin je odbacio mogućnost da bi u borbi protiv Islamske države Nemačka mogla sarađivati s jedinicama lojalnim režimu sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор