Nemačka na čelu NATO vežbi u Norveškoj

Nemačka vojska (Bundesver) će biti na čelu NATO vojnih vežbi pod nazivom „Trozubi spoj“, zakazanih za 25. oktobar ove godine u Norveškoj, najvećih još od perioda Hladnog rata, ocenjuje „Dojče vele“ (DW).

Osam hiljada nemačkih vojnika predvodiće vežbe na moru, kopnu i u vazduhu, u kojima će učestvovati NATO članice, uz saradnju sa Finskom i Švedskom. U dvonedeljnim „ratnim igrama“ učestvovaće ukupno 40.000 vojnika, 130 aviona i 70 plovila iz više od 30 zemalja.

NATO je, kao odgovor na od rusko pripajanje Krima 2014. godine, organizovao manje vojne vežbe u Poljskoj, Estoniiji, Letoniji i Litvaniji, a šefica diplomatije Evropske unije (EU) Federika Mogerini je, nakon prošlogodišnjih ruskih vežbi u Belorusiji, pozvala na planove koji bi omogućili bržu mobilizaciju NATO trupa u slučaju sukoba.

NATO je još u maju obavestio Rusiju o održavanju ovih vežbi, čiji je cilj, kako za DW kaže portparolka NATO Irina Novakova, vežba zemalja Alijanse da „rade zajedno i brane narode i teritorije“. Ona je istakla da je Nemačka poslala mnogo vojnika i opreme, kao i SAD, Kanada i Italija, i podsetila da je Nemačka vojska bila jedna od glavnih tokom vežbi 2015. godine.

Na čelu udarnih snaga NATO-a od sledeće godine će biti nemačka Deveta oklopna brigada, koja će predvoditi i oktobarske vojne vežbe u Norveškoj, najavio je portparol nemačkog Minsitarstva odbrane, kapetan fregate Kristian Šerer.

– Jedinice udarne grupe NATO-a, žargonski poznate u alijansi kao „Udružena operativna grupa visoke spremnosti“ (VJTF), dobiće svoj „sertifikat“ nakon vežbi u oktobru – rekao je Šerer i dodao da je na vežbama planirano učešće oko 200 nemačkih oklopnih vozila, uključujući i 20 tenkova „Leopard 2“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор