Nemačka odustaje od ideje stvaranja Vojske EU!

Nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen je u intervjuu za nemačku medijsku grupu „VAC“ izjavila da Evropska unija (EU) neće formirati zajedničku vojsku, ali da će države Unije morati bolje da koordinišu svoje vojne i civilne strukture.

– Neće biti evropske vojske. Ostaće oružane snage evropskih država, a nacionalni parlamenti će sami rešavati u kojim operacijama će učestvovati njihovi vojnici. EU nije konkurent NATO-u. EU objedinjuje vojna sredstva koja treba bolje da koordinišemo sa civilnim sredstvima, kao što su investicije u razvoj i stabilnost, a stvaranje evropskog komandnog centra u Briselu je prvi ozbiljan korak – objasnila je Fon der Lajenova.

Po njenim rečima, referendum u Velikoj Britaniji i predsednički izbori u SAD „otvorili su oči Evropljanima“ koji treba aktivnije da uzimu bezbednost u svoje ruke, prenosi „Sputnjik“.

Nakon ovakve izjave nemačke ministarke odbrane postavlja se pitanje kakve bi ustvari probleme formiranje vojske EU napravilo Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji, i da li je to možda razlog za ovako oštru promenu stava Nemačke, koja je inače, zajedno sa Francuskom, bila i inicijator ideje o formiranju vojske EU.

– Izlazak Velike Britanije iz EU nije i njen izlazak iz NATO-a, i ona iz njega definitivno neće izaći, niti bi SAD to dozvolile. Posle SAD, Britanija je najveća vojna sila u NATO-u i neko na koga Amerikanci mogu najviše da se oslone. Ako bi se napravila vojska EU, to bi praktično značilo i kraj NATO saveza i istiskivanje Amerike sa evropskog kontinenta – smatra politikolog Aleksandar Pavić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор