Dobro pazite ako ćete na rad u inostranstvo!

Na srpskim graničnim prelazima počela je distribucija flajera i plakata o zapošljavanju naših građana u drugim zemljama. Tim povodom, ministar za rad Aleksandar Vulin je apelovao na sve koji traže posao u inostranstvu da to rade na zakonom utvrđen način.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je u cilju bolje informisanosti o pravima naših građana koji se zapošljavaju u inostranstvu, pripremilo brošure “Zapošljavanje u inostranstvu“ i “Upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo“, čija je podela građanima počela na graničnim prelazima, prenosi agencija „Tanjug“.

– Prošle godine je preko agencija za posredovanje i zapošljavanje otišlo 5.057 ljudi na rad u inostranstvo, ali je pravi broj verovatno daleko veći. Naša javnost se mobiliše i počinje da priča o radu naših radnika u inostranstvu tek kada se desi neka tragedija, kada neko strada i više ne možemo da pomognemo. Zato želimo i ovim putem da apelujemo na javnost, na sve one koji traže posao u inostranstvu, da to rade na zakonom utvrđen način – naglašava Vulin.

On je objasnio da će od sada na svakom graničnom prelazu građani dobijati informacije koja su njihova prava i obaveze, a da svi zainteresovani mogu bezbedno i sigurno da odu na rad u inostranstvo preko privatnih agencija kojih u Srbiji ima tačno 100, a čiji rad kontroliše ministarstvo.

– Nemojte ići preko posrednika o kojima ne znate ništa, nemojte ići tamo gde niste potpisali ugovor na srpskom jeziku pre nego što ste napustili zemlju, nemojte odlaziti pre nego što se raspitate i saznate koja je visina vaše nadoknade, kakvi su uslovi rada i ko je poslodavac. Za sve te informacije obratite se Ministarstvu za rad. Podelite sa nama svaku vašu sumnju i problem, jer smo tu da vam pomognemo. Nemojte da čekamo da se desi tragedija, jer kada napustite zemlju, a ne prijavite se našim organima, mi jednostavno ne možemo da vam pomognemo – rekao je Vulin i poručio građanima da se na sajtu Ministarstva rada nalaze sve neophodne informacije i podaci.

U saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Komesarijatom za izbeglice i migracije i Nacionalnom službom za zapošljavanje ove brošure su poslate svim filijalama i migracionim servisnim centrima NSZ, Kancelariji za readmisiju na aerodromu “Nikola Tesla“ u Beogradu, kao i graničnim prelazima Batrovac, Šid, Kelebija, Horgoš, Preševo, Prohor Pčinjski, Vatin, Kladovo, Gostun, Jabuka Mehov Krš i Gradina.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор