Srbija i Hrvatska zatvorile granicu!

made-in-germany-rs-carina

Srbija je od ponoći Hrvatskoj uvela ekonomske kontramere, zabranjujući na svim svojim graničnim prelazima ulaz hrvatskih teretnih vozila, kao i onih sa hrvatskom robom. Hrvati su odmah odgovorili potpunom zabranom ulaska srpskih vozila i putnika sa srpskim pasošem.

– Hrvatska nije uslišila ni naše zahteve, ni zahteve visoke predstavnice Mogerini, ni komesara Hana, i nije otvorila granice. Policija Srbije od ponoći na svim graničnim prelazima neće dozvoliti ulazak na teritoriju Srbije ni jednom teretnom vozilu sa registarskim oznakama republike Hrvatske, niti će dozvoliti ulaz vozila koja prevoze hrvatsku robu. Nismo zadovoljni ovakvom odlukom, nismo srećni, ali to su mere kojima štitimo svoju državnost – rekao je Stefanović i dodao da je zbog ponašanje Hrvatske, Srbija primorana da uvede kontramere, prenose srpski mediji.

On je objasnio da ni kamioni, ni brodovi ni vozovi, a ni hrvatska roba, neće moći da uđu u Srbiju čak ni u tranzitu, ali da će putnički saobraćaj nastaviti da se odvija normalno.

– Vlada će dalje razmatrati političke kontramere. Mi smo spremni da povučemo ove mere za pet minuta, ukoliko Hrvatska pristane na dogovor, a jedino što Srbija traži jeste otvaranje granica za promet vozila i robe – navodi Stefanović.

Hrvatska je na ovakav potez Srbije odmah odgovorila i zabranila ulazak svih vozila sa srpskim tablicama u Hrvatsku, ali i ulaz putnika sa srpskim pasošima. Hrvatska već nekoliko dana ne dozvoljava da kamioni iz Srbije pređu njenu granicu, zbog čega se na graničnom prelazu Batrovci napravila kilometarska kolona teretnih vozila punih robe.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор