Deblokiran promet između Srbije i Hrvatske

made-in-germany-rs-srbija-hrvatska-zastava

Nakon nedelju dana krize na granici između Srbije i Hrvatske, dve države su danas povukle mere koje su uvele jedna protiv druge, pa se i putnički i teretni saobaraćaj sada postepeno normalizuje.

Hrvatska je u 17 sati ukunula svoju odluku o blokadi granice sa Srbijom, da bi nakon toga i Vlada Srbije donela odluku o stavljanju van snage kontramera preduzetih prema Hrvatskoj.
Posle ovog poteza srpske vlade, kamionima i robi iz Hrvatske omogućeno je da po uobičajenoj proceduri ulaze u Srbiju, prenose srpski mediji.

Sa otvaranjem granice, otvorilo se i pitanje štete nastale zbog obustavljanja saobraćaja između dve zemlje, zbog čega je potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da će “neko plaćati penale i kazne za zatvaranje granica”. Po njegovim rečima, Srbija kao zemlja ne može da tuži Hrvatsku zbog štete nastale zbog uvođenja blokade, ali postoji pravni osnov da se privrednici žale, kako hrvatskim, tako i međunarodnim sudovima.

Ljajić je istakao da Srbiju niko ne može da tuži, jer ona nije doprinela takvoj odluci, već je samo povlačila iznuđene poteze. On je dodao da je finansijska šteta ogromna, ali da će se to tek znati kada se utvrdi koliko robe nije isporučeno i koliko ugovora nije ispoštovano.

– Hrvati procenjuju da je njihova šteta bila oko 1 milion eura dnevno. Dvesta hrvatskih firmi posluje u Srbiji i ta šteta je svakako u ekonomskom smislu velika, ali se plašim da ni politička šteta nije ništa manja, jer će nam sada trebati dani i meseci da popravljamo štetu koja je pričinjena ovom nerazumnom ekonomskom blokadom – naglasio je Ljajić.

Ministar je ukazao i na činjenicu da su ekonomsku štetu pretrpele i okolne zemlje, jer je više od 100 turskih i 150 makedonskih, grčkih i bugarskih kamiona bilo blokirano u koloni vozila.

– Ne očekujem da će Hrvatska ponovo pokušati da blokira granice nakon današnjeg pritiska iz Brisela da se stanje na srpsko-hrvatskoj granici normalizuje, smatra Ljajić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор