PKS kao posrednik u sravnjivanju dugova između malih preduzeća

made-in-germany-rs-privredna-komora-srbije

Privredna komora Srbije (PKS) biće posrednik u pregovorima između malih preduzeća kojima su blokirani računi zbog finansijskih problema, a koja će moći sporazumno da se dogovore sa poveriocima oko načina vraćanja duga, ne bi li normalno nastavila da posluju. Postupke za sporazumno finansijsko restruktuiranje moći će da pokrenu i dužnik i poverilac.

Ova će mera pomoći nelikvidnoj privredi i biće uneta u izmene i dopune Zakona o finansijskom sporazumnom restruktuiranju, jer iako od ukupnog broja privrednih društava u Srbiji 88,4 posto čine upravo preduzetnici i mala preduzeća sa najviše deset zaposlenih, oni do sada nisu imali kome da se obrate ukoliko zapadnu u finansijske probleme.

– Sada se po prvi put malim preduzećima daje mogućnost da pristupe merama legalne finansijske konsolidacije. Ona su do sada bila nezaštićena kategorija, u situaciji ili da ih neko ucenjuje, ili da se nekako snalaze i sama se dogovaraju sa poveriocima šta će i kako će, a najčešći ishod je bila likvidacija firme, jer poverioci umesto da kreću u izvršne postupke, angažuju advokate i blokiraju račun. Ubuduće će moći da se pokrene postupak pred PKS, koji traje kratko, mesec do mesec i po dana. Pravi se sporazum i on je obavezujući za potpisnike. Na dobrovoljnoj bazi je i nema elemenata prinude. Dužnik i poverilac dogovaraju se da li će dug biti izmiren na rate ili na neki drugi način. Istovremeno se povlači blokada sa računa i privredni subjekt nastavlja poslovanje – objašnjava savetnica ministra privrede Andrijana Živanović i ističe da jedan od ciljeva izmene zakona o finansijskom sporazumnom restruktuiranju jeste stimulisanje preduzetništva u Srbiji, prenosi „Politika“.

Po njenim rečima, PKS će biti institucionalni posrednik i organizovaće taj postupak, jer malim preduzetnicima nije jednostavno da kontaktiraju banke, Fond za razvoj, Agenciju za osiguranje depozita i dobavljače. Kako ističe, ovaj mehanizam je jeftin, brz i lako je primenljiv jer se zasniva na sporazumu i ne podrazumeva dugotrajne sudske postupke. Preduzetnik koji potpiše sporazum o finansijskom restruktuiranju stiče pravo da se Poreskoj upravi obrati za reprogram duga koji može da otplaćuje i na 60 rata, što inače ne bi mogao da koristi u normalnim uslovima.

– Ministarstvo privrede pokušava da pomogne i srednjim i velikim preduzećima imajući u vidu da je u Srbiji veliki broj njih u blokadi, ali i da nedovoljno koriste sve mehanizme koji su im na raspolaganju da ne zapadnu u bankrot. Učinićemo dostupnijim Unapred pripremljene planove reorganizacije (UPPR), koje su uglavnom izbegavali da se ne bi saznalo da imaju probleme u poslovanju, ali i zloupotrebljavali. Izmenom pravilnika o izradi i sprovođenju UPPR treba da bude omogućeno privredi da kvalitetno sprovede restruktuiranja u relativno kratkom roku. Problematična je bila obaveza preduzeća da dostavi sudu izjave poverilaca da su upoznati sa sadržajem UPPR. Često zbog njihove neaktivnosti i složenih procedura davanja izjava, sakupljanje izjava može da traje i godinu dana, a za to vreme pozicija privrednog subjekta drastično se urušava – kaže Živanovićeva i dodaje da će ovim pravilnikom biti olakšan postupak obezbeđivanja tih izjava, odnosno sudskog dokaza da su većinski poverioci upoznati ili bi mogli biti upoznati sa sadržinom plana.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор