Pirot i Nemački HELP pomažu mala preduzeća

U Pirotu je u juče potpisano 16 ugovora iz drugog kruga podrške razvoju mikro i malih biznisa, projekta koji sprovode nemačka humanitarna organizacija „HELP“ i Grad Pirot.

Među dobitnicima ove podrške su poljoprivredni proizvođači i zanatlije, a po prvi put je dodeljen grant u opremi i za advokatske poslove, prenosi agencija „Beta“.

– Podeljeni su grantovi u opremi za različite delatnosti u skladu sa prioritetima grada. Osam žena i isto toliko muškaraca baviće se zanatskim, poljoprivrednim i uslužnim delatnostima. U Pirotu su se prvi put našli i advokatski poslovi, pored standarnih frizerskih, krojačkih, limarskih i poslova u poljoprivrednoj proizvodnji – izjavila je senior menadžerka za ekonomski razvoj organizacije HELP Maša Bubanj.

Po rečima gradonačelnika Pirota Vladana Vasića, HELP obezbeđuje dve, a uprava grada jednu trećinu sredstava za podršku razvoju mikro i malih preduzeća, a sam projekat predstavlja korak dalje ka razvoju ženskog preduzetništva, jer su žene polovina korisnika ovih grantova.

Ovom prilikom je potpisan i ugovor o novom projektu „Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu zapadnog Balkana“, koji će uz finansijsku podršku Vlade Nemačke, HELP realizovati za još 40 korisnika iz Pirota Leskovca, Uba i Niša.

Kroz saradnju pirotske lokalne samouprave i organizacije HELP u proteklim godinama je podržano 400 korisnika, za šta je zajednički izdvojeno oko 1,7 miliona eura. Osim pojedinačnih grantova, HELP je do sada u Pirotu podržao i razvoj tri kooperative. Interesovanje piroćanaca za ovaj vid pomoći i dalje je veliko.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор